KINIE i Yo-To-Go Coffe najlepsze w konkursie firmy Zentis

dyr. A. Głowacki i Ewelina Duszak
KINIE, czyli krążki proteinowe oraz Yo-To-Go-Coffe - jogurt symbiotyczny z kawą to pomysły Eweliny Duszak i Klaudii Skowrońskiej z Wydziału Nauki o Żywności UWM. Zapewniły studentkom I miejsce w konkursie firmy Zentis.

Być może niedługo na półkach sklepowych pojawią się KINIE i Yo-To-Go Coffe. Pod pierwszą nazwą kryją się proteinowe krążki z siemieniem lnianym i suszonymi owocami, pod drugą – specjalny wysokobiałkowy jogurt symbiotyczny, czyli z pro- i prebiotykami, z dodatkiem kawy. Oba smakołyki wymyśliły i opracowały technologicznie Ewelina Duszak, studentka technologii żywności st. I st. specjalność technologia mleczarska (KINIE) i Klaudia Skowrońska, studentka tego samego kierunku, ale studiów II st. (jogurt). Obie studiują na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Próbki produktów wysłały na konkurs firmy Zentis i zdobyły 2 równorzędne I nagrody w wysokości 5 tys. zł. Symboliczne czeki i dyplomy wręczył dr Adam Głowacki, dyrektor ds. rozwoju technicznego Zentis 11 grudnia w obecności przedstawicieli władz wydziału. Na uroczystości wręczenia nagród mogła przybyć tylko Ewelina Duszak.

To była już 6. edycja konkursu Zentis na receptury oryginalnych produktów spożywczych. Konkurs ma otwartą formułę i adresowany jest do wszystkich studentów Wydziału Nauki o Żywności, bez względu na rok studiów. W tym roku odbywał się pod hasłem „Produkt mleczarski do zadań specjalnych”.

- W formule konkursu zawarta jest niewiadoma i to zmusza studentów do kreatywności. Zdobywają umiejętność tworzenia produktu, rozpoczynając od projektu, uwzględniając również opakowanie i jego walory użytkowe. Produkt jest potem weryfikowany sensorycznie przez komisję – wyjaśnia dr Adam Więk, prodziekan ds. studenckich.

- Ideą jest stymulacja studentów do wykorzystywania przez nich wiedzy w opracowywaniu nowych produktów spożywczych - dodaje dyr. Adam Głowacki,

Ewelina Duszak interesuje się zdrowym odżywianiem. Wpadła na pomysł, aby opracować produkt dla osób trzymających linię, aktywnych fizycznie, a jednocześnie wartościowy pod względem odżywczym. Krążki proteinowe powstawały w domowej kuchni.

- Eksperymenty trwały kilka dni, najtrudniejsze było dobranie proporcji składników i praca nad teksturą – opowiada Ewelina.

Efekt okazał się udany. Krążki zyskały uznanie i znajomych, i komisji konkursowej. A co najważniejsze – można je zrobić samemu w domu.

- Robię je często dla znajomych, bardzo im smakują, mówią, że zdrowe i chętnie by je kupili. Odżywki białkowe, koncentraty, izolaty można kupić w sklepie i krążki można zrobić w domu, liczy się pomysł – dodaje Ewelina.

Prezentacja konkursowych produktów odbyła się metodą hybrydową. Do komisji zostały wysłane pocztą i kiedy komisja oddawała się degustacji, w tym samym czasie, na wideokonferencji Ewelina i Klaudia przedstawiały receptury, właściwości zdrowotne i projekty opakowań.

- Jestem zadowolona, że mimo pandemii konkurs się odbył, że wzięli w nim udział studenci I i II st. studiów. Komisja konkursowa zastanawia się już nad tematem 7. edycji – podkreśla prof. dr hab. Małgorzata Darewicz, dziekan WNoŻ.

Czy jest szansa, aby pomysły studentów Wydziału Nauki i Żywności UWM trafiły do produkcji i na sklepowe półki?

- Publikujemy zwycięskie receptury w naszym biuletynie Innovation Reporting, rozsyłanym do wszystkich jednostek organizacyjnych naszego koncernu na całym świecie, niektóre produkty spotkały się z bardzo ciepłym odbiorem. Natomiast wdrożenie do produkcji to długotrwały proces i wymaga wielu badań, nie tylko konsumenckich. To skomplikowany proces – wyjaśnia dyr. A. Głowacki.

Firma Zentis dostarcza komponenty dla przemysłu mleczarskiego, do produkcji np. jogurtów, twarogów, lodów. Od wielu lat współpracuje z Wydziałem Nauki o Żywności UWM, realizując wspólne projekty badawcze. Dyrektor dr Adam Głowacki to absolwent WNoŻ, na macierzystym wydziale uzyskał też stopień doktora.

Konkurs organizuje na wydziale Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, sekretarzem konkursu jest dr Maria Baranowska.

mah

w kategorii